Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πρότασης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης που πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιηθεί καθώς και της εφαρμογής του Προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012», ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης και η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, είχαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ολοήμερη συνεργασία στον Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ).

Το κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΘΕ, Πάνο Σταθακόπουλο, την Αντιπρόεδρο Άσπα Γοσποδίνη και στελέχη του Οργανισμού, που επιβλέπουν την εξέλιξη της πορείας της μελέτης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης. Κατά τη συνάντηση εργασίας έγινε αναλυτική αναφορά καθώς και αξιολόγηση των θεμάτων που προκύπτουν. Η παρούσα φάση είναι και η τελευταία πριν την παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ώστε στις αρχές Ιανουαρίου να δοθεί το κείμενο για διαβούλευση στους φορείς, στο κοινό της Θεσσαλονίκης και στο διαδίκτυο. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι μελετητές που εκπόνησαν τη μελέτη και παρέθεσαν στη συζήτηση τις προτάσεις και ιδέες τους.
 
Άλλα θέματα της συνεργασίας ήταν η επιλογή κατά απόλυτη προτεραιότητα προτάσεων που αφορούν δράσεις και έργα για υλοποίηση του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012» όπως:
·   Η προώθηση πολεοδομικού προγράμματος στρατηγικού χαρακτήρα για τον ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργήσει τάχιστα το πλαίσιο για διαγωνισμούς και μελέτες συγκεκριμένων τμημάτων της παράκτιας ζώνης, όπως της κρίσιμης περιοχής του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, της περιοχής του Καλοχωρίου και του Αγγελοχωρίου.
·     Η σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης χωρικής ανάπτυξης και αστικού σχεδιασμού για τον ευρύτερο χώρο των σημερινών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, σε συνδυασμό και συνεργασία με το Σύμβουλο της ΔΕΘ ΑΕ, που θα προκύψει από το διεθνή διαγωνισμό που έχει δρομολογηθεί.
·  Η προώθηση του έργου της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου της Περιφερειακής Τάφρου στην περιοχή της Τούμπας Θεσσαλονίκης, ώστε να αρχίσει να αποδίδεται στους κατοίκους της πόλης, περιπατητές και ποδηλάτες η ενδιαφέρουσα διαδρομή που ενώνει το Σέϊχ-Σου με το Θερμαϊκό.
 
«Ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης είναι φορέας με μεγάλη παράδοση στα θέματα της πόλης και με συσσωρευμένη πολύτιμη εμπειρία και πρέπει να αναλάβει συνολικά την ευθύνη για κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια, θέτοντας τις προτεραιότητες για την πόλη στα επί μέρους σημεία» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.
«Τα σημεία αυτά θα αποτελούν εμβαθύνσεις του στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα διαμορφωθεί από τις διαβουλεύσεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης. Θα κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και χώρο και θα αξιοποιήσουμε όσο γίνεται υπάρχουσες μελέτες για άμεση δρομολόγηση των ώριμων έργων. Θα στοχεύσουμε να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη σύγχρονη ανταγωνιστική ταυτότητα, χωρίς αποσπασματικές παρεμβάσεις αλλά συντονισμένες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς ενέργειες. Η θαλάσσια σχέση της είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα που πρέπει να αναδειχτεί».
 
Οι σημαντικές άμεσες ενέργειες που αποφασίστηκαν για αναπλάσεις στην πόλη είναι:
·  Η χρηματοδότηση της μελέτης εφαρμογής για την περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων, ύψους 250.000 ευρώ, ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
·    Η διάθεση ποσού 500.000 ευρώ για απαλλοτριώσεις, ώστε να αποδοθεί σε κοινή χρήση το τμήμα του Δυτικού Βυζαντινού Τείχους με ανάπλαση της περιοχής.

Ο φάκελος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη Βαλκανική Πλατεία είναι έτοιμος για την προκήρυξή του με την έναρξη λειτουργίας του Πράσινου Ταμείου.